room on fire

Céline popup store by Al-Jawad Pike

Translucent fibreglass modules make up this Celine pop up store by London-based architectural studio Al-Jawad Pike. According to the architects the design concept takes inspiration from “eroded sea shells and primitive stone structures – the arrangement of curving walls and arched thresholds form a carved interior space for the display of products. The prefabricated translucent fibreglass modules provide a sheltered atmosphere through the layering of subtle texture and light. The modular design of the structure was crucial in the shipment process, travelling from the manufacturing workshop in Manchester to Beijing, then on to a series of locations across China for temporary installations through 2018.”

The Entre Pinos In Valle de Bravo, mexico by Taller Hector Barroso

To help this cluster of houses blend into their setting in a Mexican forest, architecture studio Taller Hector Barroso chose to cover the walls in a render made using local soil. The Entre Pinos development comprises a row of five weekend houses, designed by the Mexico City-based design firm for a site in the vast forest surrounding the town of Valle de Bravo.

The properties are positioned among tall pine trees in a line that sees them descend gradually to follow the topography of the sloping forest floor. The five buildings are identical. Each one is made up of a series of blocks in varying heights, grouped around a landscaped patio.

The architecture utilises local materials. These include timber and brick, as well as the soil used to mix the render applied to wall surfaces. The rendered brick gives the building its earthy pink tone. It creates a feeling of warmth and consistency throughout the interior spaces, complemented by natural stone flooring and the exposed timber framework.

Photography by Rory Gardiner.

VILLA WAALRE IN THE NETHERLANDS BY RUSSELL JONES

Set within a forested Dune landscape, in Waalre outside of Eindhoven, in the Netherlands this white concrete family home covers an enclosed area of 1200 square meters over four levels and resides on a 7000 square meter plot of land. Completed in 2015, the dwelling replaces a home once owned by Frans Otten, the son in law of Anton Philips, founder of the Dutch technology company Phillips. The new home is designed by renowned architect Russell Jones. Born in Melbourne, Jones studied architecture in Australia and worked in the office of Harry Seidler. After extensive travel in the United States and Europe as well as in selected offices in London, Jones established his own studio in London in 1993.

Photography by Hélène Binet and Rory Gardiner.